Synnøve Finden

Spørsmål og svar om produkter

Her er et utvalg av de vanligste spørsmålene vi mottar. 

Kan gravide spise Synnøve Gulost? 

Melk og melkeprodukter er viktig for gravide og bør ikke utelates i kosten under graviditeten. Det du ikke skal ha er upasteuriserte meieriprodukter. 

Som gravid skal man unngå å få i seg bakterien Listeria monocytogenes. Denne bakterien overlever ikke pasteurisering, dvs oppvarming ved 72 °C i 15 sekunder. Alle oster fra Synnøve er laget av pasteurisert melk. Derfor kan du trygt spise Synnøve Gulost under svangerskapet. 

Hva er løpe, og hva slags løpe brukes i ostene fra Synnøve Finden? 

Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. I produkter produsert av Synnøve Finden benyttes mikrobiell løpe. Mikrobiell løpe er vegetabilsk og sertifisert for Kosher, Halal og vegetarianere.

Hvordan fremstilles gulost? 

Mange av oss spiser gulost daglig, og de fleste av oss vet nok at ost lages av melk. 

På Synnøves ysteri i Alvdal yster vi flere typer gulost etter følgende prosedyre: 

 • Fettinnholdet i melka standardiseres 
 • Pasteurisert melk fylles opp i ystekar og varmes opp til ca 30°C 
 • Syrningskultur og løpe tilsettes hver for seg. Løpen får melka til å stivne til gele 
 • Når melka har stivnet, skjæres geleen opp i små terninger som trekker seg sammen til ostekorn og skiller ut myse 
 • Ostekornene blir så presset sammen, og først nå ser vi konsistensen av Synnøve Gulost! 
 • Denne legges så i form og saltes i ca 1 døgn 
 • Osten pakkes i plast og settes til modning. Under modningsprosessen er temperatur og luftfuktighet avgjørende. Jo lengre ost lagres, jo mer smak 

Det å yste ost er en møysommelig og lang prosess som foruten fagkunnskap krever stor nøyaktighet og god kvalitetssikring. Det tar tid å opparbeide seg denne kunnskapen. Synnøve Finden bygger på erfaring som strekker seg helt tilbake til slutten av 1800-tallet, fra den gang Synnøve ystet melk hjemme på familiegården i Finden i Sogn. 

Til en kg gulost går det med 10 liter melk! 

Hvilke Synnøveprodukter er tilpasset allergikere? 

En oversikt over våre glutenfrie og laktosefrie produkter finner du HER.

Dersom du er laktoseintolerant, kan det også være greit å vite at guloster fra Synnøve inneholder mindre enn 0,1 % laktose. 

Hvorfor har dere gelatin i noen av variantene med gresk yoghurt? 

Gelatin inngår som en del av bærblandingen i noen varianter. Varianter som ikke inneholder bær inneholder heller ikke gelatin. Gelatinen kommer fra storfe. 

Pasteurisering 

Synnøve Gresk yoghurt er laget av pasteurisert melk, og kan trygt spises av gravide. 

Kostholdsråd 

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt. 

En porsjon kan være: 

 • et glass melk eller syrnet melk (2 dl) 
 • et lite beger yoghurt (ca. 125 g) 
 • en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g) 
 • en porsjon frokostblanding med melk eller naturell yoghurt 
 • en porsjon havregrøt med melk 
 • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost) 

Les mer helsenorge.no

Helseeffekter av meieriprodukter 

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin), vitamin B12 (kobalamin). Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. 

Melk og meieriprodukter anses som en naturlig del av et sunt kosthold og reduserer risikoen for å utvikle blant annet tykktarmkreft og type 2 diabetes. 

 • Melk reduserer risiko for kreft i tykk- og endetarm. 
 • Bytter du ut mettede fettsyrer med umettede fettsyrer reduserer du risiko for koronar hjertesykdom. 
 • Et høyt inntak av energirike matvarer øker risiko for overvekt og fedme. 

Et kosthold med et tilstrekkelig inntak av både vitamin D og kalsium reduserer risiko for osteoporotiske brudd (grunnet beinskjørhet) hos dem over 50–60 år. 

Fete meieriprodukter som helmelk, fløte og fet ost er den største kilden til mettet fett i kostholdet. For å sikre at det samlede kostholdet får en gunstig fettsyrekvalitet, bør inntaket av meieriprodukter med mye mettet fett erstattes av matvarer som har lite mettet fett eller mye umettet fett. 

 Les mer helsenorge.no

Jod særlig viktig for gravide og ammende 

Jod er nødvendig for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn, og for energiomsetningen gjennom hele livet. Derfor er det viktig å sikre jodinntaket hos kvinner, og spesielt før og under graviditet og amming. 

Kumelk, yoghurt og brunost inneholder bra med jod, mens det er lite i gulost. Hvis du er gravid eller ammer, får du nok jod hvis du inntar 6 dl melk/yoghurt per dag og spiser hvit fisk regelmessig, eller hvis du inntar 8 dl melk/yoghurt per dag og ikke spiser hvit fisk regelmessig. Hvis du spiser lite meieriprodukter og hvit fisk, bør du ta tilskudd av jod. 

 Les mer helsenorge.no