Bli bedre kjent med Team Synnøve og deres kamp
De kommer fra ulike idrettsmiljøer og har ulike innganger til samme utfordring: at idretten ikke er likestilt.
Felles for dem er at de er sterke stemmer innenfor sin gren, i likhet med sin samarbeidspartner Synnøve Finden, som på 1900-tallet ble en av Norges første kvinnelige gründere.
– Synnøve var forut for sin tid og tok utdanning da kvinner ikke engang hadde stemmerett. Synnøve Finden er gründernes first lady, sier Mikkel Haugstveit, markedssjef i Synnøve Finden.
En av kvinnene hun har banet vei for er langrenns-eneren Therese Johaug.
Før jul ble nemlig initativet POWHER lansert
Sammen med et knippe andre idrettsprofiler vil hun gjennom POWHER fremme likestilling i idretten. Initiativet bygger på erfaringer hun selv tar med seg fra karrieren. Målet er at både utøvere og trenerapparat skal få mer kunnskap om kvinnehelse, og med det kunne tilrettelegge bedre for flere kvinnelige toppidrettsutøvere.
– Med POWHER ønsker vi å gi alle like muligheter til å drive med idrett og prestere, uavhengig av kjønn, sier Johaug.
Responsen har vært umiddelbar, og Johaug mener den viser at det er et klart behov for satsingen.
– Det har kommet mange henvendelser fra både klubber og enkeltpersoner som ønsker å få mer kunnskap for å kunne ta tak i de problemstillingene POWHER setter fokus på.
Det kommende året skal gjengen bak initiativet jobbe for å gi trenere og ledere i idrettene mer kunnskap. Det håper de vil gi unge jenter et bedre utgangspunkt for å utvikle seg innen idretten.
– Det er avgjørende å få flere kvinnelige trenere i idretten for å kunne legge forholdene bedre til rette for kvinner.
Maria Rydqvist, Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Kari Gjetnås Vikhage og Guro Strøm Solli lanserte initiativet POWHER før jul.
Inspirerer verdenstoppen
Emilie Olimstad (23) og Sunniva Helland-Hansen (26) utgjør Norges første kvinnelandslag i sandvolleyball. Nå har duoen stø kurs mot OL i Paris til sommeren. Den siste turneringen for å kvalifisere seg holdes i Spania i mai.
— Dersom vi kommer, er det kun medaljer som teller. Vi er to dedikerte arbeidsjern som gjør alt for denne satsingen. Ingenting ville betydd mer.
Det har de ettertrykkelig bevist de siste årene. Da de startet å spille sammen i 2022 var de rangert som nummer 193 i verden. To år senere er de rangert som nummer 40.
De senere årene har de fått mye oppmerksomhet for å prøve å endre på uniformen, som historisk sett har vært bikini for kvinnene. Målet er fokus på prestasjonene og kvalitetene de har på banen, fremfor hva de har på seg.
– Dette har blitt vår hjertesak, og vi har sett en tydelig økning av andre spillere i verdenstoppen som også av og til spiller i shorts, inspirert av oss.
Da Gyda Westvold Hansen gikk i femte klasse sa hun at hun ville bli verdensmester i hopp
I 2021 var hun 19 år og ble tidenes første kvinnelige verdensmester i kombinert. I desember vant hun kvinnenes verdenscupkombinert i Ramsau og kunne med det notere seg sin 20. verdenscupseier, av 22 starter.
– Det føltes veldig bra i Ramsau, så nå gleder jeg meg til world cup i Trondheim i mars. Det blir nok det største høydepunktet denne sesongen, sier 23-åringen fra Dalsbygda.
Til sesongstart på Beitostølen i november i 2022 stilte hun til start med skjegg
Det var en del av en protest mot at kombinertkvinnene ikke får delta i OL. Kombinert har vært med på OL-programmet siden de første vinterlekene i 1924, men er likevel den eneste av 16 grener som kun får lov til å sende en mannlig delegasjon til OL.
– Jeg har lagt ned like mye innsats som guttene på samme alder, så jeg synes ikke at det er riktig at det skal være sånn. I 2024 burde ting være likestilt. Men vi er takknemlige for den brede støtten vi har fått, sier Gyda.
Hun har tro på at utviklingen vil fortsette i riktig retning, og at det nytter å stå på krava.
– Om fem år håper jeg vi er helt likestilt med gutta, og at sporten da er inne på OL-programmet. Jeg håper veldig på at FIS tør å sende oss opp i storbakken så fort som mulig, og at vi øker til 7,5 km i langrennssporet.
Gyda er glad for å ha en sterk sponsor som Synnøve i ryggen, og har latt seg inspirere av hennes historie.
– Det betyr veldig mye for meg å ha Synnøve i ryggen. Spesielt med tanke på historien hennes, sier hun og fortsetter:
– Jeg og de andre kombinertjentene har også måttet kjempe, og kjemper en kamp for å kunne nå drømmene våre.
Team Synnøve
En annen sport som lenge har vært tungt dominert av menn er dødsing. De siste årene har derimot stadig flere kvinner fattet interesse for idretten – hvor utøverne kaster seg ut i vannet fra en høyde, i fritt fall i luften før de lander i vannet sammenkrøket med fingertuppene mot tærne.
Asbjørg Nesje er blant dem, og sammen med Lina Galaasen Lund og Annette Weum utgjør hun Team Synnøve. De tre siste årene har Nesje vunnet verdensmesterskapet i dødsing i kvinneklassen, og hun er attpåtil verdensrekordholder i høyeste døds på 30,5 meter(!)
Hun opplever at døren til idretten har vært åpen for kvinnene, men at forventningene har vært lave.
– Jentene har vært velkomne siden jeg startet, men den største forskjellen er at miljøet nå tror på at vi faktisk kan noe. Vi er ikke bare der for å være med på stemninga, men for å pushe grensene og være med på det samme som gutta gjør, sier Nesje.
Nesje trekker frem nettopp disse tidvis lave forventingene som noe av det mest utfordrende for egen utvikling.
— Som jente har ikke folk noe særlig forventninger til deg i dødsing, så mens gutta pusher hverandre, har jeg måttet ta steget helt på egen hånd.