Spørsmål og svar

Her er et utvalg av de vanligste spørsmålene vi mottar.

Hvorfor har dere lansert ost med ostebrett?

Ost er et produkt som er sårbart for håndtering av forbruker. Holdbarheten vil reduseres ved gjentatt berøring og dersom den settes på kjøkkenbenken eller bordplater. Med ostebrettet sikres en håndtering av osten som gir mindre berøring, og dermed sikrer holdbarheten til produktet på en bedre måte. Slik kan smart emballasje bidra til å redusere matsvinnet – og nettopp hensynet til miljøet var en av grunnene til at vi lanserte ostebrettet. Vi vil også understreke at ostebrettet er tilpasset på en måte som gjør det kan anvendes på andre oster. I tillegg er materialet selvfølgelig av 100 prosent resirkulerbar plast.

Kan gravide spise Synnøve Gulost?

Melk og melkeprodukter er viktig for gravide og bør ikke utelates i kosten under graviditeten. Det du ikke skal ha er upasteuriserte meieriprodukter.

Som gravid skal man unngå å få i seg bakterien Listeria monocytogenes. Denne bakterien overlever ikke pasteurisering, dvs oppvarming ved 72 °C i 15 sekunder. Alle oster fra Synnøve er laget av pasteurisert melk. Derfor kan du trygt spise Synnøve Gulost under svangerskapet.

Hva er løpe? Og hva slags løpe brukes i ostene fra Synnøve Finden?

Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. Løpen som benyttes i produkter produsert av Synnøve Finden er vegetabilsk og passer derfor til vegetarianere.

Hvordan fremstilles gulost?

Mange av oss spiser gulost daglig, og de fleste av oss vet nok at ost lages av melk.

På Synnøves ysteri i Alvdal yster vi flere typer gulost etter følgende prosedyre:

  • Fettinnholdet i melka standardiseres
  • Pasteurisert melk fylles opp i ystekar og varmes opp til ca 30°C
  • Syrningskultur og løpe tilstettes hver for seg. Løpen får melka til å stivne til gele
  • Når melka har stivnet, skjæres geleen opp i små terninger som trekker seg sammen til ostekorn og skiller ut myse
  • Ostekornene blir så presset sammen, og først nå ser vi konsistensen av Synnøve Gulost!
  • Denne legges så i form og saltes i ca 1 døgn
  • Osten pakkes i plast og settes til modning. Under modningsprosessen er temperatur og luftfuktighet avgjørende. Jo lengre ost lagres, jo mer smak

Det å yste ost er en møysommelig og lang prosess som foruten fagkunnskap krever stor nøyaktighet og god kvalitetssikring. Det tar tid å opparbeide seg denne kunnskapen. Synnøve Finden bygger på erfaring som strekker seg helt tilbake til slutten av 1800-tallet, fra den gang Synnøve ystet melk hjemme på familiegården i Finden i Sogn.

Til en kg gulost går det med 10 liter melk!

Hvilke Synnøveprodukter er tilpasset allergikere?

Synnøve har, per i dag, to laktosefrie yoghurter: Gresk Yoghurt naturell 350g og Gresk Yoghurt Jordbær 150g. I tillegg har vi en glutenfri Granola med Appelsin og mørk sjokolade.

Hvorfor har dere gelatin i noen av variantene med gresk yoghurt?

Gelatin inngår som en del av bærblandingen i noen varianter. Varianter som ikke inneholder bær inneholder heller ikke gelatin. Gelatinen kommer fra storfe.

Allergiinformasjon

Dersom du er laktoseintolerant, kan det også være greit å vite at guloster fra Synnøve Finden inneholder mindre enn 0,1 % laktose.

Løpe

Løpen som benyttes i produkter produsert av Synnøve Finden er ikke animalsk, og er sertifisert for Kosher, Halal og vegetarianere.

Pasteurisering

Synnøve Gresk yoghurt er laget av pasteurisert melk, og kan trygt spises av gravide.